Hvordan kroppen din husker traumer – selv når sinnet har glemt

emosjonell healing Oct 05, 2024

Har du noen gang opplevd en situasjon hvor du reagerte med intens frykt, sinne, eller en følelse av panikk – uten helt å forstå hvorfor? Kanskje det var en lukt, et lyd eller noe så enkelt som et sted som trigget en voldsom reaksjon i deg. Mange av oss har vært der, og noen ganger kan det føles helt uforståelig. Hvorfor reagerer kroppen så sterkt når hodet sier at det ikke er noe å være redd for?

Svaret ligger i hvordan kroppen din husker traumer, selv når sinnet har "glemt" dem.

 

Hva er et traume?

Et traume er en dyp, overveldende opplevelse som kropp og sinn ikke var i stand til å håndtere da det skjedde. Dette kan være alt fra en ulykke, vold, overgrep, eller tap, til mer "skjulte" traumer som mobbing, emosjonell forsømmelse, eller langvarig stress. Når slike hendelser skjer, kan de skape en kraftig stressrespons i kroppen – en overlevelsesmodus kjent som fight, flight eller freeze.

Problemet er at selv om vi har gått videre fra hendelsen, er kroppen vår ofte fortsatt fanget i denne overlevelsesmodusen. Kroppen husker, selv når sinnet gjør sitt beste for å glemme.

 

Kroppens minne: En lagringsplass for traumer

Selv om vi tenker på minner som noe som kun eksisterer i hjernen, er det viktig å forstå at traumatiske minner også lagres i kroppen.

Forskning på traumer viser at når vi opplever noe overveldende, kan kroppen "lagre" følelsen av trussel i musklene, nervesystemet og organene våre.

Dette skjer fordi kroppen, når den står overfor fare, aktiverer det autonome nervesystemet (som styrer ubevisste prosesser som pust og hjerteslag).

Når vi er i fare, skjer dette automatisk:

  • Pusten vår blir kort og overfladisk.
  • Hjertet slår raskere.
  • Musklene strammer seg for å gjøre oss klare til å slåss eller løpe.
  • Kroppen frigjør stresshormoner som adrenalin og kortisol.

Disse fysiske reaksjonene er helt normale i farlige situasjoner, men når kroppen ikke får sjansen til å "fullføre" denne prosessen og gå tilbake til en avslappet tilstand, kan den bli sittende fast i denne beredskapen.

Dette er hvordan kroppen kan fortsette å "huske" traumer lenge etter at sinnet har prøvd å glemme dem.

 

Hvordan kroppen din reagerer på gamle traumer

Selv om du ikke bevisst husker en traumatisk hendelse, kan kroppen din fortsatt reagere som om den er i fare. Dette kan vise seg på mange måter:

 

1. Fysiske spenninger og smerter

Mange opplever uforklarlige smerter i kroppen etter å ha vært gjennom traumer. Ofte er dette spenninger som lagres i musklene – særlig i nakke, skuldre, og korsrygg. Muskler som har vært anspent under stress eller fare kan forbli stramme, selv etter at faren er over.

 

2. Panikkanfall eller angst

Har du noen gang opplevd en plutselig bølge av panikk eller angst uten å vite hvorfor? Dette kan være kroppen som reagerer på en gammel stressor. Kanskje du hører en lyd, ser en person eller besøker et sted som, uten at du er bevisst på det, minner kroppen om en tidligere traumatisk opplevelse.

 

3. Unngåelsesatferd

Ubevisst kan kroppen din unngå situasjoner, steder, eller mennesker som ligner på de traumatiske hendelsene fra fortiden. Selv om sinnet ikke alltid kobler dette direkte til traumaet, prøver kroppen å beskytte deg fra å oppleve de samme farene igjen.

 

4. Frys eller nummenhet

I mange tilfeller av traumer, spesielt der man ikke kunne flykte eller kjempe, går kroppen inn i en freeze-tilstand – en slags "lammet" tilstand hvor vi blir følelsesmessig eller fysisk numne. Dette kan også manifestere seg senere i livet som en følelse av å være følelsesmessig flat eller ute av stand til å reagere på stress.

 

Traumer og det autonome nervesystemet

En av de viktigste aktørene i kroppens reaksjon på traumer er det autonome nervesystemet (ANS). Dette systemet styrer mange av kroppens ubevisste funksjoner, inkludert hjertefrekvens, fordøyelse og respirasjon. ANS er delt inn i to hoveddeler:

  • Det sympatiske nervesystemet: Dette er kroppens "gasspedal" som aktiveres i farlige eller stressende situasjoner. Det setter oss i fight, flight eller freeze-modus.
  • Det parasympatiske nervesystemet: Dette er kroppens "bremsepedal" som hjelper oss med å slappe av, hvile og fordøye.

Når vi opplever traumer, blir det sympatiske nervesystemet overaktivt, og kroppen kan bli sittende fast i denne modusen – noe som fører til kronisk stress og angst. På den andre siden kan traumer også deaktivere det parasympatiske nervesystemet, noe som gjør det vanskelig å slappe av og roe ned.

Noen av det viktigste du kan gjøre, er å jobbe med jording.
Les mer om teknikker for jording her: Derfor er det så viktig å ikke miste bakkekontakt

 

Kroppslig hukommelse: Et verktøy for beskyttelse

Selv om det kan virke frustrerende at kroppen husker traumer, er dette egentlig en overlevelsesstrategi. Kroppen prøver å beskytte deg mot fremtidige farer ved å være hyperfølsom for lignende situasjoner. Dette var utrolig nyttig for våre forfedre når de måtte unngå rovdyr eller andre farer.

Problemet i dag er at denne beskyttelsesmekanismen ofte blir overaktivert, selv når vi ikke er i reell fare.

For eksempel: Hvis du har opplevd en bilulykke, kan kroppen reagere med frykt hver gang du setter deg bak rattet eller ser et lignende veikryss. Selv om du kanskje er fysisk trygg nå, husker kroppen hvordan det føltes å være i fare og prøver å beskytte deg.

Gjennom livet kan vi oppleve en rekke emosjonelle utfordringer. Livets prøvelser, traumer, stressende situasjoner og mellommenneskelige forhold kan alle etterlate dype spor i vår følelsesmessige tilstand.

Lesetips: Hva er emosjonell healing og hvorfor trenger du det?

 

Hvordan frigjøre kroppen fra gamle traumer

Så, hva kan vi gjøre når kroppen husker traumer som sinnet har prøvd å glemme? Nøkkelen til å frigjøre traumer fra kroppen ligger i å jobbe med både kropp og sinn. Her er noen måter å begynne prosessen på:

 

1. Kroppslig bevissthet og somatiske øvelser

Somatisk terapi, eller kroppsorientert terapi, er en tilnærming som hjelper deg med å gjenopprette forbindelsen mellom kropp og sinn. Dette innebærer å bringe oppmerksomhet til kroppens sensasjoner og opplevelser. Ved å fokusere på hvordan traumene føles i kroppen – uten nødvendigvis å dykke ned i minnene – kan du hjelpe kroppen med å frigjøre gamle spenninger.

 

2. Pusteteknikker

Pust er et kraftig verktøy for å roe ned nervesystemet. Dype, langsomme pust kan aktivere det parasympatiske nervesystemet og hjelpe kroppen med å slippe stress. Pusteteknikker som diafragmatisk pust, der du puster dypt inn i magen, kan være spesielt effektive for å roe ned kroppen.

 

3. Vagusnerven

Vagusnerven er en av de viktigste nervene i kroppen som kobler hjernen til organene dine. Den spiller en nøkkelrolle i å aktivere det parasympatiske nervesystemet og kan bidra til å roe ned kroppens stressrespons. Enkelte øvelser, som dyp pust, sang, eller kalde dusjer, kan stimulere vagusnerven og hjelpe kroppen med å komme ut av overlevelsesmodus.

 

4. Fysisk aktivitet og bevegelse

Traumer lagres ofte i musklene, og bevegelse kan hjelpe kroppen med å frigjøre gamle spenninger. Aktiviteter som yoga, tai chi, eller dans kan hjelpe kroppen med å bearbeide og slippe traumatiske minner.

Som utdannet yogalærer innen både mediyoga, kundaliniyoga og traumebevisstyoga, kan jeg absolutt anbefale yoga med dens pusteteknikker. 

Les mer: MediYoga - En helhetlig tilnærming til helse og velvære

 

Kroppen som en helbredelsesvei

Selv om det kan være frustrerende å føle at kroppen "husker" traumer, er det viktig å se dette som en mulighet for helbredelse. Ved å jobbe med kroppen – gjennom pust, bevegelse og kroppsbevissthet – kan vi hjelpe den med å frigjøre gamle traumer og lære å finne ro igjen. Kroppen vår er ikke bare en lagringsplass for traumer, men også et kraftig verktøy for helbredelse.

Kroppen din husker fordi den prøver å beskytte deg. Men den kan også lære å slippe taket, slik at du kan leve.

Dersom du ønsker å lære mer om dine triggere og hvordan du kan jobbe med emosjonell healing, er kanskje medlemsportalen Feminin Urkraft noe for deg. 

Du kan se en komplett oversikt over all undervisningen du får tilgang til her!

Hele poenget er at du på en enkel måte skal kunne hoppe rett i det, og starte med din healingreise allerede i dag!

Videoene er korte og konkrete, og jeg prøver å holde de til 10-15 minutter maks. Arbeidsbøkene er laget for at du skal kunne bruke de i din selvutvikling. De personlige historiene gir deg konkrete eksempler fra min egen selvutvikling, ting du ikke finner andre steder, slik at du kan lære av de. 

Jeg garanterer at du vil spare tid på å ta i bruk disse ressursene, og jeg er sikker på at hvis du tar i bruk det du lærer vil det gi deg bedre resultater og den fremgangen du trenger. 

Mitt mål er å hjelpe deg til å hjelpe deg selv med å heale dine emosjonelle sår. 

Få tilgang til Feminin Urkraft her og sett i gang i dag!

 

 

 

Få jevnlig inspirasjon til spirituell selvutvikling

Meld deg på e-postlisten for å motta jevnlige tips og refleksjoner som vil hjelpe deg på din spirituelle reise. Her finner du personvernerklæringen.

Du kan når som helst melde deg av e-postlisten. Din e-postadresse blir ikke delt med noen andre.